Operette

Operette


De lichtzinnige Baron Firulet en Graaf Agenor willen beiden Albertinette veroveren. Ze overladen haar met de meest verfijnde kleding. Maar heimelijk droomt de in wonderlijke en afschuwelijke kleren gevangen Albertinette van naaktheid. Revolutionairen infiltreren ondertussen het hof: ze willen de heersende mode, de Vorm, onttronen tijdens het komende koninklijke bal. 


In Operette stelt Witold Gombrowicz de geschiedenis van de twintigste eeuw voor als een reeks kostuumwissels. Daartegenover plaatst hij de mens die zich uit dit proces wil terugtrekken om ‘naakt’ te kunnen zijn.


"Ik ben altijd verrukt geweest van de vorm van de operette, een van de gelukkigste die het theater naar mijn mening heeft voortgebracht. Terwijl de opera iets onbeholpens heeft, iets dat onherroepelijk aan de pretentie is overgeleverd, slaat de operette in haar goddelijke idiotie, haar hemelse verkalktheid dankzij zang, dans, gebaar en masker haar vleugels uit; zij is voor mij het volmaakte theater, volmaakt theatraal. Geen wonder dat ik me heb laten verleiden…"

- Witold Gombrowicz 


tekst Witold Gombrowicz vertaling Paul Beers regie Timeau De Keyser spel Marjan De Schutter, Dounia Mahammed, Ferre Marnef, Hendrik Van Doorn, Lieselotte De Keyzer, Hans Mortelmans, Simon De Winne, Sander De Winne, Lieven Gouwy, Sophia Bauer, Matilde Cassier, Stan Martens kostuums Monique Van Hassel, Kathleen Van Mechelen, Kasia Mielczarek, Lieselot Osselaer, Fine Stoffels choreografisch advies Femke Gyselinck concept Simon De Winne, Hans Mortelmans, Timeau De Keyser zangleiding Sander De Winne & Lieven Gouwy foto Pieter Dumoulin geluid Jeroen Kenens licht Bram Delafonteyne, Emmanuel Desmyter productieleiding Willem Vounckx technische productieleiding Bram Delafonteyne productie Toneelhuis 


Lees hier de programmatekst van Kristof Van Baarle.

Lees hier een interview in De Standaard naar aanleiding van Operette. 

Lees hier de recensie van Evelyne Coussens voor Etcetera.