Gekken & Specialisten

Gekken & Specialisten 


Gekken en Specialisten is een tekst van de Nigeriaanse nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Deze tekst uit 1970 toont het conflict tussen een vader en zijn zoon die na lange tijd zijn teruggekomen van een oorlog. De zoon - de Specialist en een voormalig chirurg - inmiddels hoofd van de militaire inlichtingendienst; hij opereert nu in naam van een fascistisch systeem waarin hij heilig gelooft. De vader, ooit ook arts, is nu een Gek die het geloof in ieder systeem is kwijtgeraakt, ook dat in de wetenschap en vooruitgang. Hij heeft zich ontpopt tot zelfverklaarde profeet van zijn eigen godsdienst die in niet meer wil geloven. Romdom vader en zoon cirkelen verminkte personages, groteske mens-objecten die door steeds andere systemen worden ingelijfd. 


tekst Wole Soyinka vertaling Marijke Emeis concept Simon De Winne, Hans Mortelmans, Timeau De Keyser regie Timeau De Keyser met Marjan De Schutter, Lieselotte De Keyzer, Simon De Winne, Hans Mortelmans, Katrien Valckenaers, Anna Franziska Jäger, Ferre Marnef, Hendrik Van Doorn, Sander De Winne zangleiding Sander De Winne lichtontwerp Luc Schaltin technische leiding Stijn Cools procutieleiding Céline van der Poel fotografie Pieter Dumoulin productie van Toneelhuis met steun van DeAuteurs, Campo


Lees hier de programmatekst van Kristof Van Baarle.

Lees hier de inleidende tekst van Erwin Jans.

Beluister hier de podcast over de muzikaliteit in het werk van tibaldus door Radio Toneelhuis.

Koop hier de Nederlandstalige publicatie van Gekken & Specialisten vertaald door Marijke Emeis en ingeleid door Kristof van Baarle en Erwin Jans.