Het Huwelijk

Het Huwelijk


In Yvonne kwam de Prins in opstand tegen het Hof door te trouwen met de afstotelijke Yvonne. De revolte mislukte, de bruid overleefde het niet. In Het Huwelijk gaat de Prins een stap verder in zijn rebellie. Hij wil de regerende macht, de heersende ‘Vorm’ onttronen door zelf Koning te worden. Terwijl de Prins door een huwelijk zijn positie wil bestendi­gen in het paleis, breekt buiten de paleismuren een oorlog uit waarvan niemand zeker weet of hij wel echt bestaat. Tibaldus versterkt de muzikaliteit van het stuk door Gom­browicz’ tekstmotieven te verbinden aan melodieën uit de Vlaamse Polyfonie.

"En wat doet het ertoe dat ieder voor zich nuchter, verstandig en evenwichtig is, als wij allemaal samen één reusachtige gek zijn die razend om zich heen slaat, brult, schopt en trapt en blindelings vooruit stormt."
uit Witold Gombrowicz, Het Huwelijk


tekst Witold Gombrowicz vertaling Paul Beers regie Timeau De Keyser spel Simon De Winne, Hans Mortelmans, Ferre Marnef, Lieselotte De Keyzer, Katrien Valckenaers, Hendrik Van Doorn, Sander De Winne, Lieven Gouwy concept Simon De Winne, Hans Mortelmans, Timeau De Keyser zangleiding Sander De Winne & Lieven Gouwy foto Pieter Dumoulin licht Marie Vandecasteele productie Toneelhuis en tibaldus


Lees hier de programmatekst van Kristof Van Baarle.

Lees hier de recensie van Gilles Michiels over Het Huwelijk voor Etcetera. 

Lees hier de recensie over Het Huwelijk in De Standaard. 

Lees hier de recensie over Le Marriage voor Un fauteuil pour l'orchestre. 

Lees hier de recensie over Le Marriage voor Ubuquité culture(s).

Lees hier de recensie over Le Marriage voor Théâtre du blog.

Beluister hier de podcast over de muzikaliteit in het werk van tibaldus door Radio Toneelhuis.